duminică, 10 februarie 2013

Despre educarea copiilor

"Cea mai buna mostenire pe care pot sa o dea parintii copiilor este buna crestere. Aceasta are mult mai mare valoare decat toate bogatiile si bunurile pamantesti...(Sfantul Sfintit Mucenic Vladimir al Kievului).

In educatia copiilor, mai intai de toate trebuie sa ne educam pe noi insine. Evident, caldura din familie educa mult mai bine decat orice cuvinte, si, dimpotriva, cuvintele anoste ale parintilor obtin exact efectul contrar. (Protoiereul Vladislav Svesnikov)

De la o varsta frageda, copilul isi insuseste cu repeziciune ceea ce i se spune, si ceea ce aude se intipareste in sufletul lui ca pecetea in ceara. Prin aceasta, viata lor incepe deja sa incline fie catre pacat, fie catre virtute. Asadar, daca chiar de la inceput ii abatem de la pacat si ii punem pe calea cea buna, lucrul acesta va deveni pentru ei deprindere, le va intra in fire, si nu se vor mai abate atat de usor spre rau, fiindca obisnuita ii va atrage la fapte bune. (Sfantul Ioan Gura de Aur)

Acum, copilul contemporan este tratat inca de mic ca un zeu al familiei: poftele lui sunt satisfacute, dorintele ii sunt indeplinite, este inconjurat de jucarii, de distractii, de confort, nu este invatat si educat dupa principiile severe ale comportamentului crestinesc, ci este lasat sa se dezvolte in directia pe care i-o imprima poftele lui...Poate ca asta nu se intampla in toate familiile si tot timpul, dar se intampla suficient de des ca sa devina o regula a educatiei contemporane a copiilor, si chiar parintii care au cele mai bune intentii nu pot sa evite cu totul lucrul acesta. Chiar daca ei se straduie sa-si creasca copilul cu strictete, rudele, vecinii se straduiesc intotdeauna in alta directie. Lucrul acesta trebuie luat in calcul cand este vorba de educatia copilului. 
Binenteles, dupa ce devine adult un asemenea copil se va inconjura cu lucrurile cu care s-a obisnuit din copilarie: confort, distractii, "jucarii pentru oameni mari". Viata devine plina de cautarea continua a distractiilor...
Dar ce pot face parintii pentru a-i ajuta pe copii sa reziste ispitelor lumii?..Trebuie sa fim gata sa biruim zi de zi inraurirea lumii printr-o educatie crestineasca sanatoasa. Tot ce afla copilul la scoala trebuie verificat si corectat acasa. Nu trebuie sa credem ca ceea ce ii dau dascalii este folositor sau pur si simplu neutru, caci chiar daca el dobandeste cunostinte sau abilitati folositoare, acolo e invatat si multe puncte de vedere si idei gresite. Felul in care copilul apreciaza literatura, muzica, istoria, arta, filosofia, stiinta si, binenteles, viata si religia trebuie sa vina in primul rand nu de la scoala, ci de acasa si de la Biserica, altfel copilul va primi o educatie gresita.
Parintii trebuie sa urmareasca ce lucruri invata copiii lor si sa le corecteze acasa tinandu-se de o pozitie fatisa si punand in evidenta cu claritate aspectul moral, care lipseste cu desavarsire din educatia contemporana. 
Parintii trebuie sa stie ce muzica asculta copiii lor, la ce filme se uita, ce limbaj aud si ce limbaj folosesc ei insisi - si toate acestea trebuie evaluate crestin. 
In casele unde lipseste barbatia de a arunca televizorul pe fereastra, timpul petrecut in fata acestuia trebuie controlat cu strictete, pentru a evita influenta otravitoare pe care o exercita chiar in casa asupra tinerilor acest principal vector al ideilor si punctelor de vedere anticrestine. (Ieromonahul Serafim Rose).

Copiii trebuie sa deprinda abnegatia. Ei nu vor putea avea tot ce vor. Trebuie sa invete sa renunte la propriile dorinte pentru binele celorlalti. 
Ei trebuie, de asemenea, sa invete sa fie grijulii. Omul care n-are grija de ceilalti pricinuieste intotdeauna vatamare si durere - nu intentionat, ci pur si simplu din nepasare. Pentru a arata grija fata de cineva nu este nevoie de prea mult - un cuvant de imbarbatare atunci cand cineva are neplaceri, putina tandrete cand celalalt arata intristat, o mana de ajutor la momentul potrivit pentru cel ce a obosit. 
Copiii trebuie sa invete sa fie de folos parintilor si unul altuia. Ei pot sa faca asta fara sa aiba nevoie de prea multa atentie, fara sa fie o sursa de griji si de neliniste unul pentru altul. 
Indata ce vor creste putin, copiii trebuie sa invete sa se bizuie pe sine, sa se descurce fara ajutorul altora, ca sa devina puternici si independenti. (Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusisi)"

Fragmente preluate din - Cum sa educam ortodox copilul, 300 de sfaturi intelepte pentru parinti de la sfinti si mari duhovnici, editura Sophia, capitolul Despre educarea copiilor.

12 comentarii:

 1. Este o carte deosebit de folositoare. Mi-a plăcut mult. Chiar aveam în plan să o recomand și eu pe blog, pentru că mi se pare că ar trebui citită de orice părinte.

  RăspundețiȘtergere
 2. daca gasesti timp :) si iti face placere, ti-am lasat o leapsa la mine pe blog
  http://cealalta-realitate.blogspot.ro/2013/03/leapsa.html

  RăspundețiȘtergere
 3. Foarte tare blog-ul, sa mai postati.

  RăspundețiȘtergere
 4. Big like! mai asteptam content nou.

  RăspundețiȘtergere
 5. Aveti un blog de nota 10. Poate veti mai posta in 2020!

  RăspundețiȘtergere
 6. Las si eu un link aici pentru Oferte Carti.. multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 7. Aveti content foarte bun, sa mai postati ;)

  RăspundețiȘtergere
 8. Aveti content foarte bun, sa fiti mai activi!

  RăspundețiȘtergere
 9. Foarte bine scris articolul, multumesc pentru recomandari!

  RăspundețiȘtergere
 10. Imi place continutul, poate veti reveni!

  RăspundețiȘtergere

Parerea ta conteaza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...